De geheime goudvoorraad van De Nederlandsche Bank

Geplaatst op vrijdag 21 november, 2014

Eindelijk is er ‘inzage’ in de tot nu toe geheim gehouden goudvoorraad van De Nederlandsche Bank. Dit is de kernvraag: wanneer geeft de DNB toe dat er in februari 1942 een kapitaalvlucht vanuit Batavia naar New York heeft plaatsgevonden, waarbij de geld- en goudvoorraad van de banken en verzekeringsmaatschappijen op Java in het diepste geheim is overgebracht? Waarvan vervolgens beweerd wordt dat dit kapitaal geconfisqueerd is door de Japanse bezetter? En het gros van de oorlogsslachtoffers hun banksaldo en polissen nooit uitgekeerd hebben gekregen? Hoe kunnen DNB en de Nederlandse Staat dan claimen dat deze goudvoorraad hen volledig toebehoort wanneer altijd verzwegen is dat er een kapitaalvlucht vanuit Nederlands-Indie heeft plaatsgevonden? Pagina’s 407-422 van het boek ‘Opgevangen in andijvielucht’ maken melding van deze kapitaalvlucht.

Zie: http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3795148/2014/11/21/Voor-vier-miljard-aan-goudstaven-naar-Nederland.dhtml


‘Opgevangen in andijvielucht’ beleeft tweede druk

Geplaatst op vrijdag 7 november, 2014

De controversiële boek- en DVD-productie ‘Opgevangen in andijvielucht. De opvang van ontheemden uit Indonesië in kampen en contractpensions en de financiële claims op basis van uitgebleven rechtsherstel’ beleeft de tweede druk.

Het boek van onderzoeksjournalist Griselda Molemans maakt korte metten met de term ‘de repatriëring’ en onthult de schokkende waarheid over de gedwongen komst van de grootste groep ontheemden ooit, afkomstig uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië, die haar toevlucht tot Nederland moest nemen.

Lees hiet het persbericht: http://us9.campaign-archive2.com/?u=15e9677a740e2c23942e8ce95&id=f9547fc535


Hoe de geschiedenis zich herhaalt in Friesland

Geplaatst op woensdag 8 oktober, 2014

In de regio van Gaasterland is commotie ontstaan vanwege de komst van 300 Syrische vluchtelingen. Wat zo verbijsterend is, is dat de plaatselijke bevolking al in 1946 negatief stond tegenover tijdelijk gerepatrieerde Indische en Indo-Afrikaanse gezinnen, die op kosten van de overheid onderdak en zorg verleend kregen als oorlogsslachtoffers. De plaatselijke instellingen kregen hiervoor betaald.

De vijandigheid bleef grotendeels: vanaf 1950 jegens ontheemde Indische gezinnen die in de omgeving verbleven in barakkenkamp Wyldemerck en enkele contractpensions. De betrokken beheerders maakten winst op deze tijdelijke opvang via het systeem van contractpensions. ‘Ontheemd’ is klaarblijkelijk een scheldwoord in het Fries. ‘Gaasterland ontvangt jaarlijks duizenden ‘vreemdelingen’ (lees: toeristen) maar daar wordt aan verdiend,’ merkt collega Henk de Vries op, die bijgaand krantenartikel toestuurde.